Vi er alle bærere av sjamankraften, men vi er ikke alle sjamaner

09.06.2020

Det er tidlig tirsdag morgen og jeg føler veldig for å skrive, dele noen av mine tanker. Etter nattens reise i ett med krystaller, hemmelige dokumenter, skattekart og veivisere (!) gikk tanken under morgenkaffen til vår moderne verden og dens syn på sjamaner. Dere som kjenner meg vet at jeg dyrker og ærer det gamle og tradisjonelle, for meg er en sjamantittel hellig - og det burde den være for alle. Også i 2020. 

Den siste kursgruppen jeg hadde i HealingYoga var veldig opptatt av sjamanisme...de fleste som går på HealingYoga og V1 vil ha mer om naturens healing og urtradisjoner. Selvfølgelig forstår jeg dem ;) Men, i den forbindelse kommer min strenge indre beskytter frem og sier dette: 

Vi er alle bærere av sjamankraften, vi kan alle være sjamanpraktiserende, men vi alle er ikke sjamaner...

I denne moderne tid kan du nesten få utdelt sertifiseringer på at du er en sjaman - dette mener jeg er et stort misbruk av selve arven. Hvorfor jeg kan si dette? Vel, for det første trenger du ikke være enig med meg, men min sjel sier at det er noe helt spesielt med sjamanrollen. Misforstå meg ikke. Men, om du hadde følt så sterk forbindelse med noe - og det ble forandret og misbrukt - ville ikke du sagt din mening? Jeg synes det er flott at mange søker sjamanveien, lære teknikker og praksis, men jeg føler også at sjamantittelen bør beskyttes. Ikke alle vet dette, derfor deler jeg <3 

Merk! Dette blogg-innlegget er ikke ment som dømmende. Jeg deler her kun mine tanker rundt et tema som er mye diskutert i denne tiden og ønsker å videreformidle mine meninger rundt dette.

Sjamanisme er den eldste og mest utbredte metoden for healing og det er arkeologiske bevis som tyder på at teknikkene til sjamanen er minst 20.000 år gammel. Sjamaner er budbringere mellom naturen og den åndelige verden. De behandler plager og sykdom ved å reparere sjelen. Ved å lindre traumer som påvirker sjel og ånd hjelper de den fysiske kroppen å gjennomgå balanse og helhet på nytt. Opprettelsen av balanse fører til eliminering av sykdom, og dermed gjenopprettet helse for menneskekroppen. Under healing brukes hjelpemidler og verktøy fra naturen og trommereise er en naturlig del av behandlingen, hvor sjamanen påkaller sine hjelpere og reiser inn i åndeverden.

Sjamanisme er ikke en religion - det er viktig å forstå dette, til tross for hva som blir sagt. Det er ikke en religion, men det er en religiøs praksis. Sjamaner er sterkt knyttet til jorden og til skaperverket generelt. Alle sjamaner er unike, ingen er like, selv om det er likheter. Sjamanen fra gammelt av var mann eller kvinne som bodde i utkanten av landsbyen i en jordhytte, for seg selv. De ble som regel utstøtt av det samfunnet de levde i, med unntak da noen trengte hjelp.....Allikevel, en sjamans visdom og klokskap var viktig for samfunnet og selv om de ofte ble holdt utenfor var de høyt respektert for sine sterke evner.

Vi har ofte forventninger til hvordan en sjaman ser ut og deres livsstil....En sjaman generelt foretrekker at omverdenen ikke vet at de er en sjaman, og derfor vil de ikke alltid ha langt hår med fletter, eller være iført kapper og hodeplagg som du kanskje forventet! De er mest sannsynlig utad en ganske så vanlig person, som mannen du så i butikken, eller den middelaldrende kvinnen du gikk forbi da du var på utkikk etter en sjaman....De lever enkelt og har et fornuftig forhold til penger, da de forstår de ekte verdiene i livet og benytter seg heller av det! De er ofte veldig humoristiske og kan være underholdende med lange historier og mye latter! En sjaman utstråler en sterk form for ydmykhet og blir på en naturlig måte løftet opp og frem...

En sjaman føler seg ofte ensom på en ubeskrivelig måte. Barndommen har ofte bært preg av en følelse av å være annerledes. Å leve ut den form for livsoppgave er vanskelig. Det er ikke mange som forstår hennes eller hans verden, Hvordan kan man forstå? De føler ofte på mye smerte, har mange store tap og ofte ser vi at de har medfødte vondter og ulykker hvor de kommer nær døden.. En frykt ulik andres som gjør at de blir sårede healere og ikke minst dyktige og vise sjamaner... Sjamaner "handler" fra et sted som ikke er helt det samme som andre mennesker. Hvis en shaman elsker deg, kommer han eller hun fra et sted hvor kjærlighet er uselvisk, umotivert. De vil elske deg bare fordi du er deg og for ingen annen grunn...heller ingen forventninger...

Noen avsluttende ord....

Som jeg skrev inneldningsvis er vi alle bærere av sjamankraften, som en verdensarv, og vi kan alle være sjamanpraktiserende. Dette er det jeg underviser i - hvordan dere der ute kan forbinde dere mer og enda dypere med vår natur og bruke healingverktøy skapt av naturen. Ritualer og teknikker skal berike deltakere på livets vei. Vi kan kjenne en dyp forbindelse, dypt, dypt, men husk nå at det er skille mellom å praktisere og selve sjamanrollen. Men hvem vet? Det er en verden med mange flotte og ekte sjamaner - det har alltid vært slik - og flere kommer til med tiden. Mitt ønske er at de som føler kallet tar det til hjertet sitt slik at en sjamanlærer kan komme til....Husk at læreren kommer til deg når du er moden for det. Og til slutt: Ta vare på shaman-arven uten å modernisere den for mye. Hvorfor kan den ikke få lov til å bare være som den alltid har vært? 

Ønsker du å lære mer om sjamanisme? Bli med meg på kurs da vel! Se egen link: https://www.vildelassem.no/healing-sjamanisme-100-t/

Takk for at du leste,

Vilde