Når frykten for sykdom tar over livet...

13.08.2020

LITT OM HELSEANGST:

Når frykten for sykdom tar over hverdagen


Angst er mye, men denne tiden opplever mange frykten for sykdom, noen lettere enn andre. Tar angsten for sykdom over hverdagen og livet, brukes begrepet helseangst. Vi lever i en fryktbasert tid med nyheter som tikker inn store deler av dagen, et virus som skremmer og for de som har angst for sykdom blir det fort en nedadgående spiral.

Angst er vondt. Det er en tilstand som oppleves forskjellig og rammes av like mange menn som kvinner,også nå flere barn og unge. Er man redd for sykdom er det klassiske at man er grepet av troen om at man er syk, uansett hva legen sier eller andre tester som viser positivt. Før ble det kalt å være hypokonder. Nå sier vi at det er mer en lidelse. Siden mange som tror de er syke oppsøker ei lege pga frykten. De velger å bære det alene...

Jeg husker godt en vakker og sterk kvinne bakover i min familie som på sitt siste sa at og bli alvorlig fysisk syk var ingenting i forhold til angsten hun hadde båret på gjennom hele livet. Det forteller mye om smerten som ikke helt kan forklares. Det vi skal nå huske på er at det finnes hjelp der ute! Som healer er jeg vant til og ta tak i underliggende triggere som kan ha utløst helseangsten. Dette vet jeg f.eks psykologer også praktiserer. Siden, det ligger ofte en årsak der til at du bærer på frykten over og selv bli syk eller dø. Vi kan ha opplevd sykdom som små på nært hold, mistet noen vi var glad i brått, observert ulykke eller annet, men også langvarig stress og problemer kan utløse dette. Har du for mye press i hverdagen så vil det kunne gå over i angst.

Jeg skrev forleden om angst og kontroll. Dette er også viktig å se på da kontrollen er den som konstant holdes når man er redd for noe. Det blir en stor knute som setter seg ofte i magen, men hjerte og halsen. Så begynner det å spenne seg mer og mer og vi får fysiske symptomer som stort sett er ufarlige, men som oppleves som frykt for at noe er galt. Men! Innerst inne vet de fleste at vi ikke kan holde kontrollen siden vi aldri kan kontrollere eller garantere oss mot sykdom!

Hva kan vi gjøre? Det er en gåte for mange hvordan kropp, sinn, følelse, tanke, ånd og sjel faktisk jobber sammen og er på lag, eller skal være hvertfall. Det er viktig å se på hva som utløser denne frykten og starte med en ting. Ofte ser jeg at det er flere triggere der, og man må skrelle av lag for lag varsomt og i kjærlighet. Er du sensitiv vil du også lett kunne føle fysiske symtomer, men er de dine eller andre sine? Hvordan snakker de rundt deg om sykdom og lidelser? Hva leste du på nyhetene i dag?

Følelser som oppleves under helseangsten kan være prikking i hender og føtter, tørt og en klump i halsen, hjerte som slår raskt og trykk i brystet...dette er de klassiske, men så har du også at man kan oppleve de kjennetegn som en sykdom en er redd for, som virkelige på egen kropp.

Vi må bryte tankemønsteret. Jobbe med tankene og sammen forholde seg i trygghet til de fysiske symptomer du evt bærer på..de er jo helt ufarlige. Du er her og nå! Og du lever <3 Det som er den største utfordringen til de fleste er nå man går dypere og begynner å jobbe med de dype følelser, sjokk, traumer eller problemer med barndom, oppvekst, i ekteskap, på jobben, økonomi osv. Her velger mange å løpe vekk..roten til problemer og helseangsten er for tøff å ta tak i. Det finnes ingen rask løsning på angst, uansett hva det handler om. Her må aksept, tålmodighet, åpenhet, mot, healing, kjærlighet, rom for uttrykk til. Det tar tid og det er viktig å finne en terapeut eller et menneske du kan føle deg trygg på - og som er der for deg.

Du må bestemme deg for og bli kvitt angsten. Tørre og ta tak i det dyptliggende. Om angsten kan bli helt borte? Ja, når den ikke styrer dagen din lenger kan vi si den er borte... Ellers når angsten kommer er det viktig å puste først og finne mer ro. Du bør ei sitte stille, men bevege deg. Gjøre noe som avleder tankene til det fysiske som oppleves i kroppen din. Hva med dyr? Natur? Legg bort google, nettbrett, telefon som er en stor felle. Selv om vi lever i en vanskelig tid er det ingen grunn til å se nyheter døgnet rundt..Les heller en bok om du klarer eller sett på en koselig film! Dagtid vær ute. Har du behov for å oppsøke legen din så gjør du det. Videre kan du finne din terapeut som kan hjelpe deg ved siden av. Sov godt og nok, pass på hva du spiser og drikker og bruk kroppen. Lær yoga og meditasjon som er en stor healer i seg selv.

Ønsker du min hjelp om du bærer på angst eller frykt? Se gjerne hjemmesiden og ta kontakt med meg.

Lys, Vilde